Mooie bijdrage aan de NierCheck

Gepubliceerd op: 22-06-2020

Onderzoekers van het UMCG benaderen sinds november 2019 15.000 inwoners van Breda om mee te doen aan een proefbevolkingsonderzoek naar nierschade. Hieruit zal blijken of er een nationaal bevolkingsonderzoek nodig is, en wat daarvoor de meest effectieve methode is. Copernicus is trots dat het een mooie bijdrage levert aan dit innovatieve onderzoek!

Nierschade opsporen

Naar schatting hebben maar liefst 1,7 miljoen inwoners van Nederland nierschade. Of iemand nierschade heeft, valt te zien aan de hoeveelheid eiwit in de urine. Het is van groot belang om dit preventief op te sporen, want dan voorkom je mogelijk verdere escalaties.  Onderzoekers van het UMCG besloten daarom in samenwerking met het Amphia ziekenhuis een proefbevolkingsonderzoek naar nierschade te doen onder 15.000 inwoners van Breda.

Scope project

Omdat het een onderzoek is met 15.000 deelnemers hebben de onderzoekers te maken met veel grote datastromen, en handmatige verwerking hiervan kost veel tijd en brengt een verhoogd risico op fouten met zich mee. Zaak dus om de verwerking te automatiseren, waarbij het de uitdaging is om de persoonlijke gegevens, testmethodes, brieven en deelnemers te koppelen. Natuurlijk zonder de privacy van de deelnemers uit het oog te verliezen!

Om deze uitdaging in goede banen te leiden realiseerden de ervaren specialisten van Copernicus een functionele webportal voor de onderzoekers. Hierin is eenvoudig en duidelijk de workflow van het onderzoek terug te vinden. Aan deze webportal zijn de verschillende datastromen gekoppeld, gefaciliteerd door het betrouwbare integratieplatform Niklas van Copernicus.

Wetenschap en IT: een waardevolle combinatie
Copernicus is ontzettend trots dat het een maatschappelijke bijdrage levert door dit onderzoek te ondersteunen. Prof. dr. Ron Gansevoort, hoofdonderzoeker van het UMCG, over de samenwerking met Copernicus:  “Een onderzoek bestaat uit veel facetten. Dat IT hierin een belangrijke rol speelt blijkt wel uit de samenwerking met Copernicus. Hun experts hebben onze datastromen geautomatiseerd en een ontzettend handige webportal ontworpen. Hierdoor besparen wij veel kostbare tijd op datacollectie en verwerking.”

Over Copernicus

Door de jaren heen heeft integratiespecialist Copernicus Interchange Technology ontzettend veel ervaring opgedaan met het koppelen van datastromen en systemen voor verschillende bedrijven en instanties. Hierdoor weet Copernicus als geen ander hoe je processen het beste kan stroomlijnen, of het nu gaat om de integratie van (cloud)applicaties, webshops of EDI. Daarnaast staat Copernicus doorgaans bekend als betrouwbaar, vriendelijk en flexibel, wat het ontzettend fijn maakt om met Copernicus samen te werken. 

Wil je meer weten over de bijdrage van Copernicus aan dit onderzoek? Klik op deze link.