EDI: managed, dedicated of toch allebei?

Gepubliceerd op: 18-08-2020

Copernicus biedt EDI aan in twee verschillende varianten: managed en dedicated. Om een beter beeld te schetsen van deze varianten leggen we uit wat die varianten precies inhouden. Lees en ontdek welke variant het beste bij jouw organisatie past. 

Wanneer kies je voor EDI?

Organisaties die EDI willen gebruiken hebben niet allemaal op dezelfde manier EDI nodig. Sommige organisaties houden namelijk liever de touwtjes strak in handen, terwijl andere organisaties zich liever volledig laten ontzorgen. Om hierin de juiste keuze te maken is het belangrijk te beginnen bij het begin: wat is EDI en wanneer kies je hiervoor?

EDI is de uitwisseling van gegevens tussen verschillende systemen van handelspartners of applicaties, volledig elektronisch en dus gestructureerd. Steeds meer bedrijven gebruiken het vanwege de grote voordelen die dit met zich meebrengt:

  • Snellere uitwisseling van informatie
  • Minder kans op fouten
  • Minder papierwerk
  • 24/7 beschikbaar
  • Een snellere doorlooptijd van orders
  • Een goed voorraadbeheer
  • Een betere concurrentiepositie

Logisch dus dat veel organisaties voor EDI kiezen. Ben je ook overtuigd van EDI? Dan is het een goede volgende stap om te kijken naar de manieren waarop EDI toepasbaar is, en welke manier het beste bij jouw organisatie past. 

Managed EDI 

Managed EDI, ook wel bekend als EDI as a service,  is de EDI-variant waarbij je alles omtrent EDI uitbesteedt. De ‘EDI-leverancier’ levert het platform, verzorgt het contact met je handelspartners en zorgt dat alle systemen en applicaties zijn gekoppeld. Veel organisaties kiezen voor deze variant, want EDI vergt een meer specifieke kennis van IT. We zien vaak dat organisaties wel IT-kennis in huis hebben, alleen is die kennis gefocust op andere gebieden dan EDI. Het kost meer tijd en geld om die kennis te verbreden, dan om EDI uit te besteden. Met de keuze voor Managed EDI kan jouw organisatie zich blijven focussen op het belangrijkste: de core business.

Dedicated EDI

Dedicated EDI is de variant waarbij je het EDI-platform krijgt aangeleverd, zodat je vervolgens zelf de koppelingen kunt bouwen. Hierbij is het belangrijk dat jouw organisatie genoeg kennis en kunde in huis heeft op dit gebied. Indien dat niet het geval is, is de Managed variant vaak een betere optie.

Heeft jouw organisatie wel de juiste IT-resources in huis? Dan is Dedicated EDI een goede keuze.Je krijgt namelijk de beschikking over een exclusief en schaalbaar EDI-platform, waarmee je razendsnel en volledig elektronisch gegevens kan uitwisselen met je handelspartners. De schaalbaarheid van het platform 'Niklas' is bovendien ideaal voor bedrijven die groeien en vaker willen koppelen met nieuwe handelspartners. 

Best of both worlds

Gelukkig is er voor de organisaties die het beste van beide varianten willen ook een ‘hybride-oplossing’. Want wil je graag dedicated-EDI, maar ook ondersteuning bij het bouwen van de (eerste) koppelingen? Dan is dat zeker mogelijk. Deze oplossing is geschikt voor de organisaties die de kennis en kunde in huis hebben om zelf de koppelingen te gaan bouwen, maar daar wel eerst bij op gang geholpen willen worden.