Wat is een webservice?

Een webservice is een manier om twee (computer)systemen gegevens te laten uitwisselen. De verzender stuurt hierbij data naar de ontvanger en de ontvanger stuurt gelijk een reactie (respons) terug. Denk aan het automatisch ophalen van weersvoorspellingen of beurskoersen!

Webservices bieden een oplossing voor communicatieproblemen tussen systemen. Het is dé manier waarmee apparaten en applicaties communiceren via het wereldwijde web. Als twee systemen, via het web, met elkaar moeten communiceren gebeurt dit vaak via een webservice. Het zijn API’s op afstand. Dit is een afkorting van Application Programming Interface. Dit is een ingang tot het systeem voor andere systemen, oftewel een soort koppeling. De “twee werelden” moeten elkaar begrijpen en daarvoor moet er een overeenkomst zijn tussen het format en de structuur.

Voordelen Copernicus


 • Ruim 20 jaar ervaring
 • Voor alle bedrijfssectoren ongeacht de grootte van de organisatie
 • Reeds gekoppeld met een groot aantal systemen en applicaties
 • Transparant pricing model
 • Vriendelijk bedrijf om mee samen te werken!

Wanneer gebruik je een webservice?

Webservices gebruik je voor situaties waarin je wilt dat de ontvanger van data gelijk een respons terug stuurt. Bijvoorbeeld: de bezoeker van een webshop klikt op een artikel, vervolgens wordt via de webservice het systeem aangeroepen dat de voorraad bijhoudt. Dit systeem verstuurt dan direct een respons met de actuele voorraad van het betreffende artikel. Dit noemen we ook wel ‘synchrone gegevensuitwisseling’.

 

Wat zijn de voordelen van een webservice?

 • Webservices zijn zeer geschikt zijn voor ‘tijdkritische’ situaties, dat wil zeggen: situaties waarin je direct een respons terug verwacht van het systeem dat je aanroept.
 • Vrijwel alle ‘grote spelers’ (IBM, SAP & Microsoft) maken gebruik van webservices.
 • Voor IT-ontwikkelaars is het relatief eenvoudig te maken en te (her) gebruiken.
 • Met de meeste ‘online’ systemen gebruik je webservices om data uit te wisselen.
 • Veel leveranciers van applicaties zijn overgegaan naar een zogenaamde ‘cloud strategie’. Hierdoor gaat uitwisseling van data vrijwel altijd via webservices.

 

Wat zijn de nadelen van een webservice?

 • Het is belangrijk dat de ontvanger van de webservice een ‘hoge beschikbaarheid’ heeft. Dat wil zeggen: als de ontvanger een storing (en dus een lage beschikbaarheid) heeft, dan is de webservice niet beschikbaar. De gegevens kunnen dan dus niet uitgewisseld worden.
 • Webservices zijn nu eenmaal niet ontworpen om grote bestanden te verwerken. Een productcatalogus kan je bijvoorbeeld niet verzenden via een webservice.

 

Taal

Webservices communiceren via de zogenaamde eXtensible Markup Language (XML). Een website kan bijvoorbeeld de volgende URL hebben: http://xml.jouwdomein.nl/. Hieruit valt een XML pagina uit te lezen, die je vervolgens kunt gebruiken voor het ontwikkelen van een applicatie. Om een duidelijk beeld te krijgen van zo een XML pagina kun je hier klikken.

Soorten

Over het algemeen zijn er 2 soorten webservices in gebruik. Een daarvan heeft de ontzettend uitgebreide naam Web Services Description Language- Simple Object Access Protocol, afgekort WSDL-SOAP. Dit is een combinatie van de webtaal en een protocol van regels en afspraken waardoor computers snel met elkaar communiceren. De RESTfull service is een andere veelgebruikte webservice. Deze service maakt gebruik van verschillende HTTP methodes zoals GET, POST, PUT en DELETE.

Minder vaak gebruikt zijn de servicetalen XML-RPC en HTTP-RPC. Eerstgenoemde protocol maakt gebruik van XML, maar heeft een eenvoudigere structuur dan die van SOAP. HTTP-RPC ondersteunt een aantal eenvoudige formaten voor invoer en uitvoer via HTTP GET of POST requests, en kan gebruikt worden waar ondersteuning voor SOAP of XML-RPC ontbreekt.

En nu?…

We zien dat het gebruik van een webservice meer voordelen heeft dan nadelen. En je zou kunnen stellen dat deze voordelen ook zwaarder wegen dan de nadelen… Maken veel leveranciers en partners gebruik van webservices? Dan raden wij zeker aan om zelf ook webservices te gaan gebruiken!

Ben je erover uit dat je webservices wilt gebruiken voor de datauitwisseling van jouw bedrijf, maar heb je nog geen idee hoe je dit opzet?

Door de jaren heen heeft Copernicus veel ervaring opgedaan met het opzetten van webservices voor klanten en partners. Zo bouwden wij voor AMP een hele handige oplossing gebaseerd op webservices, zoals te lezen in deze reference case.

Benieuwd of het gebruik van webservices bij jullie uitdaging past? Ontvang vrijblijvend informatie: 

 


Hoe kunnen wij jou helpen?

Controle niet gelukt

The form contains errors