Wat is Electronic Data Interchange (EDI)?

Electronic Data Interchange (EDI) is de gestructureerde elektronische gegevensuitwisseling tussen verschillende computersystemen en applicaties. Dit kunnen financiële, logistieke of commerciële gegevens zijn, zoals:

 • Facturen
 • Orders / orderbevestigingen
 • Pakbonnen
 • Notificaties
 • Verzekeringclaims
 • Etc.

En niet onbelangrijk: door deze automatisering is geen menselijke tussenkomst meer nodig. EDI maakt gecodeerde documentatie die goed leesbaar is voor applicaties.

Wat betekent de afkorting EDI?: De afkorting EDI betekent letterlijk Electronic Data Interchange.

 

Voordelen Copernicus


 • Ruim 20 jaar ervaring
 • Voor alle bedrijfssectoren ongeacht de grootte van de organisatie
 • Reeds gekoppeld met een groot aantal systemen en applicaties
 • Transparant pricing model
 • Vriendelijk bedrijf om mee samen te werken!

Waarom EDI?

Bedrijven gebruiken EDI om op een snelle en efficiënte manier zaken te kunnen doen met hun handelspartners en klanten, maar er zijn nog veel meer redenen om EDI te gebruiken: 

 • Snellere uitwisseling van informatie
 • Minder kans op fouten
 • Minder papierwerk
 • 24/7 beschikbaar
 • Een snellere doorlooptijd van orders
 • Een goed voorraadbeheer
 • Een betere concurrentiepositie

 

Kortom: betere service leveren en ontzettend tevreden klanten! Niet heel gek dus, dat veel bedrijven vandaag de dag de voorkeur geven aan elektronisch zakendoen!

 

Welke soorten EDI zijn er?

Bedrijven die EDI toepassen kunnen hier verschillende berichtformaten voor gebruiken. Sommige EDI berichten zijn speciaal ontwikkeld voor bepaalde sectoren, terwijl andere berichtsoorten meer generiek van aard zijn. Naast de traditionele EDI berichtformaten gebruikt men in toenemende mate XML of JSON berichten. Het voordeel van XML is dat dit formaat eenvoudig gevalideerd kan worden tegen een schema (XSD) en ook makkelijk in een web browser getoond kan worden. Daarbij is XML beter leesbaar dan het traditionele EDI zoals EDIFACT of X12.

JSON (JavaScript Object Notation) is een lichtgewicht formaat voor data-uitwisseling. Dit is ook voor programmeurs gemakkelijk te gebruiken en daarbij makkelijker te verwerken voor computers.

Data kan op verschillende manieren uitgewisseld worden. Daarom zijn er verschillende soorten EDI welke in werkelijkheid het meest gebruik worden. Dit kan via VAN’s, VPN’s of standaard protocollen als (S)FTP en EMAIL. Of via een synchrone benadering zoals via HTTP(S) (rest/webservice) en AS2.

De synchrone benadering is kenmerkend voor het client/server-model voor interactieve applicaties; ‘customer-to-business’ (C2B) in e-commerce jargon. Het tegenovergestelde, de asynchrone systemen, zijn verbindingsloze systemen. Dit heeft als gevolg dat het dataverkeer op elk willekeurig moment valt te versturen. 

Voor het transport van de berichten zijn er diverse methodes voor datacommunicatie beschikbaar. Waar men vroeger vaak Value Added Netwerken (VAN’s) gebruikte, gebruikt men tegenwoordig vaker protocollen die gebaseerd zijn op internet technologie (Transmission Control Protocol).

 

Hoe implementeer je EDI?

Het daadwerkelijk implementeren van EDI vereist natuurlijk een aantal stappen en processen. Door dit op de juiste manier te structureren voorkomt dat zich later eventuele problemen voor doen. Besluit jouw organisatie om te starten met EDI, kies dan een team welke verantwoordelijk is voor de communicatie met de EDI-specialist. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de grootte van je organisatie. Hierna is het handig om te kijken naar de soort EDI oplossing welke het meest geschikt is voor jouw business. Het juiste EDI systeem wordt bekeken vanuit 4 oogpunten, namelijk:

 1. het telecommunicatiemedium
 2. een EDI vertaler
 3. de interface
 4. de applicatie software

Vervolgens kan het echte werk beginnen: de systeemconfiguratie. Iedere organisatie heeft natuurlijk zijn eigen vereisten waar het EDI platform aan moet voldoen. Het integreren van het systeem met de bestaande bedrijfsapplicaties is een belangrijk onderdeel. Nadat de mapping (koppeling) klaar staat en je het EDI systeem zo goed als klaar hebt staan binnen jouw organisatie, zal je nog met de specifieke handelspartners moeten testen of het systeem werkt. Een zogeheten pilot met een kleine groep handelspartners.

 

Niklas biedt de oplossing

Copernicus ontwikkelde het Niklas Integration Platform zodat je als organisatie op eenvoudige wijze geautomatiseerd elektronisch informatie uitwisselen met andere organisaties en tussen interne applicaties. Met behulp van Niklas kun je jouw backoffice integreren met de systemen van handelspartners en klanten. Zo speel je snel en eenvoudig in op veranderende omstandigheden, realiseer je nieuwe koppelingen en voer je gemakkelijk aanpassingen door. Daarnaast krijg je volledig inzicht in de informatiestromen over en weer. Niklas vormt de perfecte basis voor effectieve EDI! En niet te vergeten: Niklas is betaalbaar en schaalbaar.

De kernfunctionaliteit van Niklas is een transformatieproces, waarbij inkomende elektronische berichten na ontvangst worden omgezet naar een berichtformaat, dat door de ontvangende systemen kan worden verwerkt. Tijdens het transformatieproces worden de berichten volgens je eigen business rules ‘gemapt’ naar een ander formaat. Daarbij kun je ontbrekende gegevens toevoegen (dataverrijking) en vindt formaatconversie plaats. Ook monitoring van het berichtenverkeer, foutafhandeling en statistiek vergaring worden door Niklas uitgevoerd en afgehandeld.

EDI liever uitbesteden? Managed EDI is de oplossing

Voor organisaties die EDI niet zien als hun kerncompetentie biedt Copernicus ook ‘EDI as a service’: Managed EDI, gebaseerd op Niklas. Wij ontwikkelen de EDI-koppelingen, die wij voor je beheren en hosten in onze eigen Niklas-omgeving. Managed EDI bieden wij aan in een abonnementsvorm op maat en is zeer geschikt voor zowel grote als kleine organisaties.

Wacht dus niet langer en ga aan de slag met een EDI oplossing voor jouw organisatie!

Vragen over EDI? Kom in contact met onze specialisten!


Hoe kunnen wij jou helpen?

Controle niet gelukt

The form contains errors